Akutte og kroniske muskel-og ledsmerter lindres nænsomt med afspændings- og psykomotorisk behandling
Har du kroniske muskel -og ledsmerter efter f.eks. uheld, fald, overbelastninger eller ukendte årsager. Du er ikke alene, ca. 1,3 milioner danskere har kroniske smerter i muskler og led. Se Sundhedsstyrelsens beskrivelse af kroniske smerter Her.
Har du f.eks.:
- smerter efter uheld, fald og overbelastninger
- kroniske smerter
- akutte smerter
- rygsmerter
- hoftesmerter
- Skuldersmerter. Se forskning om bedre afspænding og smertelindring med Psykomotorisk terapi.
- nakkesmerter
- tennisalbue
- hælspore
- knæsmerter
- gigtsmerter
- migræne
- hovedpine
- whiplash
- piskesmæld
- muskelspændinger
- muskelstivheder
- bækkenløsning
- lyskesmerter
- Søvnproblemer: forskning viser at afspænding og psykomotorik hjælper ved søvnproblemer
- anspændthed
Måske jeg kan hjælpe dig med at lindre dine muskel -og ledsmerter
Lindring af akutte -og kroniske smeter, f.eks. smerter i skuldrene, rygsmerter og nakkesmerter, har haft min særlige interesse siden 1994.
Alle som jeg har været så heldig at få lov til at hjælpe, med at lindre deres akutte -og kroniske muskelsmerter, efter f.eks. fald, uheld og overbelastninger, har haft inaktive muskler, også kaldet hæmmede og hypotone muskler. Aktiveringen af de inaktive muskler gav smertelindring, større smidighed og styrke.
Kroniske smerter lindres nænsomt med afspænding og øvelser
Afspænding og aktivering af inaktive muskler, er en nænsom behandling af hele kroppen. Kroppen ses i et sammenhængende hele, hvor inaktive muskler, kan give muskel -og ledsmerter samt stivheder et helt andet sted i kroppen.
Med varmende og rolige hænder afspændes hele kroppen. Dine inaktive / hypotone muskler aktiveres, bindevævet smidiggøres, nervesystemet beroliges og smerteniveauet sænkes. Kroniske smerter, f.eks. skuldresmerter, nakkesmerter og rygsmerter lindres. Årsagen til kroniske smerter, f.eks. smerter i ryggen, smerter i hoften og knæsmerter skyldes ofte overbelastninger, uhensigtsmæssige kropsvaner, overbelastninger eller skader.
Kroniske smerter kan sætte kroppen i alarm- og stressberedskab.
Afspænding er vigtig da kroniske f.eks. rygsmerter stresser kroppen og kan give ubevidste “passe på spændinger” som herved kan forværre muskelsmerterne. – Først når kroppen og sindet er roligt og afspændt, er kroppen i stand til at genfinde sin balance, hvor f.eks. ubevidste “passe på” spændinger kan slippes. Afspænding er derfor et múst når kroniske smerter skal lindres.
Afspænding af hele kroppen.
Afspænding af hele kroppen er vigtig. Dette fordi kroppen fungerer i et sammenhængende hele. Svagheder/overbelastninger et sted, kan give stivhed og smerter andet sted. Med andre ord smerte og stivhed, er ofte et symptom på, at noget er galt andet sted i kroppen.
Kroniske smerter f.eks. hofte -og knæsmerter, kan skyldes inaktive / hypotone muskler
Forskningen skriver:
- Rygsmerter kan skyldes inaktive / hypotone muskler, som ikke trænes via almindelig genoptræning op. Læs Her.
- Knæsmerter kan også skyldes inaktive muskler, som det ses i forskningsartiklen Her.
- Her kan du læse om hvordan inaktive / hypotone muskler hæmmer genoptræningen af led og muskler efter skader. Ligesom kontakten mellem hjernen og de inaktive muskler mindskes.
- Her kan du læse om, at man ved kronisk whiplash kan have nedsat styrke i nakkemusklerne. Mine erfaringer er at inaktive / hypotone muskler kan fremstå som muskler med manglende styrke.
Kroniske muskel -og ledsmerter kan skyldes for hårde øvelser
Har du kroniske smerter, f.eks. whiplash efter et uheld kan du have inaktive/ hypotone muskler, i nakken og halsen. I grove træk kan man sammenligne inaktive / hypotone muskler med gamle slappe elastikker, der har mistet sin elastisitet samt evne til at trække sig sammen. Inaktive muskler er indsunkne og spændes ikke, når det forventes, da der er nedsat kontakt mellem hjernens motoriske center og den hypotone muskel samt nedsat kontakt fra musklen til hjernen. Som det f.eks. er beskrevet i linket om Rygsmerter og hypotone / inaktive muskler .
Når kontakten mellem hjernen og den inaktive musklen ikke er intakt, kan det delvist sammenlignes med at der er skruet ned for strømmen til feks. en rørermaskine. Der skal en vis mængde strøm til, for at sætte rørermaskinen igang, og er mængden af strøm for lille, til at drive maskinen kommer den ikke igang. Sætter vi derimod en lille rørermaskine der ikke kræver så meget strøm, kan det derimod måske godt lade sig gøre at få maskinen til at køre.
I forhold til træning af de inaktive muskler, styrkes disse ikke via almindelig træning. Er f.eks. en vægt, for hård, overlades muskelarbejdet straks til de kompenserende muskler, som herved bliver, endnu mere overspændte og smertende. De inaktive muskler bliver derimod endnu mere inaktive. Hvorved EN OND CIRKEL ER SAT IGANG med mulighed for kroniske smerter.
Muskelsmerter kan komme bare ved at tænke på bevægelsen, der typisk gør ondt. Det kan føles som om at man er ved at blive skør.
Jeg har selv prøvet det, for mange år siden. Efter et fald fik jeg ondt i min skulder. Smerterne fyldte stort set hele tiden, jeg kunne f.eks. ikke finde hvile, når jeg skulle sove, samt når jeg stod med armen hængende ned. Bare det at jeg skulle til at række op i et køkkenskabet, begyndte en hel række af smerter i skulderen og ned i mine rygmuskler.
At smerterne kommer lige før bevægelsen begynder, altså bare ved at tænke på bevægelsen, der typisk gør ondt, har en naturlig og fysiologisk forklaring, der med et fint ord heder feedforwardopspændinger. Har du ingen f.eks. skuldersmerter, efter f.eks. fald eller uheld og herved ingen inaktive muskler, lægger du sandsynligvis ikke mærke til feedforwardopspændingerne, som er for-spændinger i musklerne, der kommer lige før bevægelsen igangsættes, for herved at stabiliserer og koordinere bevægelsen.
Har du derimod skuldersmerter efter fald, uheld, overbelastninger eller forstrækninger og herved inaktive / hypotone muskler, har du sandsynligvis også smertende kompenserende muskler, hvor smerterne kommer lige før din bevægelse af armen begynder.
Kroniske smerter kan forværres ved:
- Ubevidste eller bevidste “passe på spændinger”.
- Ubevidste eller bevidste ændringer af kropsholdningen.
- Ubevidste kompenserende spændinger.
- For hård og hurtig træning i.f.t. de inaktive muskler.
- Stress. Se mere om afspændingsbehandlinger ved stress.
Du vejledes i afspændings-øvelser der roligt og nænsomt:
- Afspænder dine muskler samt lindrer dine smerter.
- Via særligt udviklet massage og øvelser, aktiveres dine inaktive muskler.
- Giver dig vejledning i smertereducerende hvile -og sovestillinger.
- Gør dig bevidst om smertereducerende stående -og siddende stillinger.
- Giver dig bevidsthed om- selv at kunne afspænde- og slippe ubevidste “passe på spændinger”.
- Øger styrke og bevægelighed i de smertende områder, f.eks. i skulder, nakke og ryg.
- Styrker dig til en naturlig god kropsholdning.
Udtalelse:
En afspændings-behandling hos Lise er en dejlig oplevelse. Lise arbejder blidt med kroppens muskler. Hun finder de områder, som er for spændte og de som er for underspændte.
De overspændte muskler afspændes og der hvor der mangler spænding forøges denne. Behandlingen giver følelsen af, at kroppen atter føles sammenhængende og afslappet. Jeg kan varmt anbefale behandlingen.
Mensendieck-lærer og kinesiolog Ann Lausen.
Afspændings-behandlingerne foregår på briks.
Du har tøj på, hvor stoffet kan strækkes, f.eks. t-shirt og træningsbukser. Det er vigtigt, at du ligger trygt og godt – derfor er briksen ekstra bred. Ønsker du det, får du støtte under dine knæ, så lænden hviler godt. Også nakken lægges, så den er så afspændt som muligt. Mange syntes det er godt, med et tæppe over sig.
Kontakt: Lise Marianne Rasmussen. Psykomotoriskterapeut, dap. (Afspændingspædagog).
Adresse: Aage Jedichs Vej 25, 8270 Højbjerg.
Telefon: 40 21 03 63. Mail: Rasmussenlise@outlook.com.
Gratis parkering. Gode busforbindelser: 13, 16, 18, og 100.
Kontakt: Kiropraktorerne Hviid: Banegårdsplads 4. Århus C. 86181700. Se mere
Afspændings- og psykomotorisk behandling foregår:
I privat regi:
- Her tager afspændings-behandlingerne og øvelsesvejledningerne enten 60 eller 90 minutter.
Hos Kiropraktorerne Hviid:
- Som supplerende kiropraktisk behandling i 20 minutter. Her kan der være mulighed for tilskud fra Sygesikringen og Sygeforsikringen Danmark.
- Afspændings-behandling og øvelsesvejledning i 60 eller 90 minutter uden forudgående kiropraktisk behandling.
- Se priser her.
OBS: I samme behandlingsforløb er det er desværre ikke muligt at modtage behandling på begge adresser. Forløbet færdiggøres på adressen hvor man er startet.
Udtalelse:
En beskrivelse af et forløb med en sprungne akillessene.
Jeg sprang min højre akillessene i 2003, ved at jeg skulle frem og nå en bold i tennis. Senen sprang fuldstændig. Så jeg blev opereret og fik den i en fodskinne i 6 uger. Efter de 6 uger startede min optræning med at kunne gå igen. De første måneder gik jeg til en privat fysioterapeut som masserede min akillessene og gav mig øvelser. Herefter gik jeg i Fitness center, hvor jeg de første par år efter min operation havde privat træner med henblik på at styrke mit højre ben, så jeg kunne gå uden at halte. Jeg har hele tiden siden min operation været aktiv i Fitness center, med pilates, Yoga og jeg har løbet 5 km nogle gange om ugen
Trods alt dette har jeg aldrig formået at genvinde min styrke i højre ben og det mest trælse er, jeg har aldrig kunnet komme på tå og dermed ikke haft en rigtig fremdrift i min gang.
Udover ikke at kunne rulle rigtig på foden i gangbevægelsen, kunne jeg mærke en stramning på ydersiden af anklen og underbenet, når jeg forsøgte.
Så kom jeg i behandling hos Lise som arbejdede med mine inaktive muskler. Allerede efter første behandling kunne jeg mærke min stramning på ydersiden var markant mindsket, hvilket gav mig en lettere mulighed for at rulle på min fod i fremdriften.
Efter anden behandling kunne jeg nærmest ingen stramning mærke på ydersiden. Det føltes lettere at gå og jeg kunne faktisk for første gang i 20 år løfte min højre hæl ca. 1/2 cm. fra gulvet når jeg stod på et ben.
Efter tredje behandling følte jeg, at jeg kunne gå næsten helt uden at halte og helt en uden spænding på ydersiden af ankel, underben eller andre steder i højre ben. Især når jeg går korte skridt og ikke for hurtigt ser min gang ens ud, på begge ben, med henblik på fremdrift og den måde jeg falder ned på fødderne på.
Anonym.
Den individuelle afspænding målrettes til dig
Når man har smerter, kan det være utroligt svært at mærke andet end, at det gør ondt. Dette fordi kroppen er i ubalance – noget er for spændt, andet er underspændt.
Ved en afspændings-behandling undersøger jeg spændingsgraden i dine muskler, hvilket kan variere meget. Nogle muskler kan være meget spændt, hårde og ofte overaktive. Andre alt for bløde og inaktive. – De inaktive muskler, er vigtige at få genaktiveret, når kroppen skal i balance.
De inaktive muskler mærkes ikke
Evnen til selv at mærke de inaktive muskler, er meget nedsat. Hvilket gør det svært at registrere og genaktiverer dem. Fra behandlerens side kræver, det erfaring og trænede hænder. Mine hænder har 30 års erfaring i, at registrerer de inaktive musklers mange nuancer og aktiverer dem.
Det har en stor smertelindrende effekt, at aktiverer de overbelastede og inaktive muskler – både med manuelle greb og individuelt tilrettelagte øvelser.
Mine personlige erfaringer med smerter
Personligt har jeg efterhånden oplevet smerter flere forskellige steder. F.eks. skuldersmerter efter styrt på ski, hjernerystelse efter styrt på cykel samt ryg- og knæ smerter efter fejl- og overbelastninger.
Mine oplevelser med smerter har tydeliggjort, at afspænding virkelig er et must når smerter skal lindres. Senest da jeg havde hjernerystelse, oplevede jeg stor smertelindring, når jeg afspændte kroppens ubevidste passe-på-spændinger.
Da jeg genoptrænede, oplevede jeg de bedste resultater, når øvelserne blev udført fuldstændigt smertefrit samt gav en umiddelbar smertelindring.
Se også om hensyntagende træning ved kroniske smerter. Der tages hensyn til dine smerter. Øvelserne tilpasses til dig. Undervisningen forgår hos FOF Århus
Se også
Lise Marianne Rasmussen
Psykomotorisk terapeut, dap. (Afspændingspædagog)
Mail:rasmussenlise@outlook.com
Telefon: 40210363
Adresse: Aage Jedichs Vej 25, 8270 Højbjerg (Århus)